Catering dietetyczny – jaki najlepiej wybrać?
Jedzenie, które codziennie dostarczamy naszemu organizmowi powinni być pełnowartościowe, a przy tym wszystkim również i smaczne. Posiłki muszą składać się z odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i błonnika. Jednym zdaniem, nasza dieta powinna być zbilansowana! Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na codzienne przygotowanie posiłków, warto zdecydować się na catering dietetyczny tarnów, czyli tak zwaną „dietę pudełkową”. Ale jak wybrać odpowiedni catering, by mieć pewność, że poszczególne dania są rzeczywiście układane w konsultacji z dietetykiem i przygotowywane są z pełnowartościowych produktów? Na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu takiej decyzji?
Unikaj restrykcyjnych diet
Chociaż podstawą większości diet odchudzających jest ograniczenie liczby spożywanych kalorii, to nie może być to zbyt restrykcyjny krok. Zbyt mała ilość kalorii nie tylko nie dostarczy nam odpowiedniej energii, ale w ostateczności spowoduje efekt jojo.
Dieta 1000 kalorii nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla kobiety o średnim wzroście, której dzienna dawka kalorii powinna wynosić ok. 1500 kcal. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie – powinno dostarczać energii na resztę dnia, aż do obiadu, który jest równie ważny. Kolacja firmowa warszawa nie może być zbyt obfita. Pamiętajmy o regularnych posiłkach!
Postaw na jakość!
Nie daj się skusić każdej reklamie i weź po uwagę rzeczywistą jakość oferowanych posiłków.
Pamiętaj, że kucharze nie są w stanie przygotować wszystkiego na świeżo. Często przygotowują jedzenie z wyprzedzeniem czasowym, by wyrobić się z realizacją zamówień. Pudełko, do którego przekładane jest jedzenie powinno mieć zatem szczelne zamknięcie, które zapewnia świeżość żywności. Zanim zdecydujesz się na zamówienie danego cateringu na cały miesiąc, przetestuj go! Zamów posiłki tylko na jeden dzień z wybranych cateringów. Niektóre firmy oferują nawet darmowe przetestowanie posiłku nowym klientom! Możesz w ten sposób sprawdzić, który catering bardziej trafia w Twoje gusta smakowe, a jednocześnie zapewnia świeżość i wysoką jakość posiłków.